Case study: ACOID

AICOD staat voor Architectuur, Interieur, Coördinatie en Design en werd in 2008 opgericht door zaakvoerder Frederik De Hauwere. Nu, 9 jaar later, werkt Frederik samen met 3 medewerkers aan een gevarieerde opdrachtenportefeuille.

Vanuit zijn ervaring op zijn stageplaats was het voor Frederik een evidentie om ook binnen zijn eigen kantoor met Vectorworks van start te gaan.
In 2015 dacht hij dat er een betere en vooral snellere manier moest bestaan om de grondplannen, gevelaanzichten, doorsnedes en dan nog eens een 3D-model, dat gegenereerd werd in een extern programma, ten alle tijde af te stemmen op elkaar.
Tot dan toe was dat een arbeidsintensief proces dat darenboven bijzonder foutgevoelig was. Zo kwam hij uit bij ARCHICAD! Vandaag worden alle projecten opgestart in ARCHICAD en zoveel als mogelijk meteen in 3D uitgewerkt. Die transitie verloopt niet altijd even vlot:

“Je moet jezelf de ruimte geven om eerst wat te experimenteren met het programma.
Daarna kan je heel gericht en efficiënt de inhoud van een basiscursus ARCHICAD gaan toepassen.
In het begin was het vooral wennen om in te schatten welke invloed
het had in 3D van wat ik aan het doen was in 2D grondplan.”

Ondertussen zijn alle medewerkers goed vertrouwd met ARCHICAD, als er iemand nieuw start krijgt die meteen een basiscursus ARCHICAD aangeboden van Frederik om snel en efficiënt inzetbaar te zijn. ARCHICAD is niet meer weg te denken binnen zijn kantoor. “De input die noodzakelijk is om een goed 3D model te modelleren is dan al wat hoger, een hele sequens van plannen, van voorontwerp tot uitvoering en detaillering worden gegenereerd van datzelfde model. Dat hele proces vereist veel minder repetitieve handelingen.”
ARCHICAD beperkt zich evenwel niet tot een interne tool om het tekenwerk binnen het kantoor zo efficiënt mogelijk te organiseren: “Ook op de werf gebruik ik mijn ARCHICAD bestanden, zij het onder de vorm van een bimX model; Op die manier heb ik zowel mijn 3D model als al mijn 2D tekeningen makkelijk raadpleegbaar mee op de werf door middel van mijn tablet. Ook een aannemer begrijpt soms makkelijker de bedoeling als hij het 3D model eens heeft kunnen bekijken.
Zelfs vanaf de voorontwerpfase werpt het gebruik van ARCHICAD zijn vruchten af, een opdrachtgever vindt het geweldig om aan iedereen het ontwerp van zijn woning te kunnen laten zien op zijn smartphone en er in 3D door te kunnen navigeren.”

“De renovatiefilter binnen ARCHICAD is een geweldige manier om de bestaande toestand, de te slopen onderdelen en de nieuwe toestand binnen een en hetzelfde bestand te beheren.”

Verbouwing van een woning met handelspand

“Een 3D-snede maakt het voor de opdrachtgever heel makkelijk om de ruimtelijkheid van een ontwerp goed te kunnen vatten”

“Je moet jezelf de ruimte geven om eerst wat te experimenteren met het programma”